Als SEO-specialist is het belangrijk om de basisprincipes van contentoptimalisatie te begrijpen, en een van de belangrijkste tools daarvoor is de contentgap analyse. In dit artikel zullen we uitleggen wat een contentgap analyse is en hoe je deze kunt uitvoeren met behulp van populaire AI tools als ChatGPT, Google BARD en Bing Chat.

Wat is een Contentgap Analyse?

Met een contentgap analyse vergelijk je de inhoud op je eigen website met de websites van concurrenten om zo “gaps” te identificeren. Het doel is om te ontdekken welke relevante onderwerpen of zoekwoorden je concurrenten behandelen, maar jij nog niet. Door deze gaps in beeldte brengen, kun je nieuwe kansen voor contentcreatie en optimalisatie ontdekken.

Omgekeerd kun je ook bekijken waar concurrenten gaps hebben en jij niet. Op die onderwerpen zou je dus ‘door kunnen pakken’ om jouw concurrentievoordeel te benutten.

Belang van contentgap analyse voor SEO

Hieronder een aantal redenen waarom een contentgap analyse belangrijk kan zijn voor je SEO.

 1. Door hiaten in je webcontent te achterhalen, kun je nieuwe pagina’s of inhoud toevoegen die gericht zijn op deze zoekwoorden.
 2. Door te begrijpen welke onderwerpen je concurrenten behandelen en jij niet, kun je kansen spotten om je concurrentiepositie te verbeteren. Je kunt inhoud maken die beter is dan die van je concurrenten en daardoor hoger in de zoekresultaten verschijnen.
 3. Contentgap analyse helpt je om inzicht te krijgen in de behoeften en interesses van je doelgroep. Door ontbrekende onderwerpen of zoekwoorden in je content te identificeren, kun je inhoud creëren die beter aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep.

Contentgap-analyse Uitvoeren met ChatGPT, Google BARD en Bing Chat

Gelukkig zijn er tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het uitvoeren van een contentgap-analyse. Hieronder hoe je deze analyse kunt uitvoeren met behulp van ChatGPT, Google BARD en Bing Chat.

 • Start een gesprek met ChatGPT, Google Bard, Bing Chat – of een vergelijkbare tool – en vraag naar relevante onderwerpen of zoekwoorden die je doelgroep mogelijk interesseren.
 • Verzamel de gegenereerde suggesties en vergelijk ze met je bestaande content.
 • Identificeer hiaten en kansen waar je nog geen inhoud over hebt gemaakt.
 • Hoe Profiteer je van een Contentgap-analyse?

Profiteer maximaal van je contentgap-analys

 1. Analyseer de gegenereerde resultaten en bepaal welke onderwerpen het meest relevant zijn voor je doelgroep en je bedrijf.
 2. Prioriteer de onderwerpen op basis van zoekvolume, concurrentie en potentiële impact op jouw doelgroep(en).
 3. Maak nieuwe pagina’s of artikelen die gericht zijn op de geïdentificeerde onderwerpen of zoekwoorden.
 4. Werk je bestaande inhoud bij om ontbrekende onderwerpen toe te voegen en zoekwoorden op te nemen waarop je nog niet goed scoort.
 5. Blijf de prestaties van je nieuwe en bijgewerkte inhoud volgen en pas je strategie aan waar nodig.